fbpx

Oletko menossa oikeaan suuntaan?

Oletko käyttänyt ajan viisaasti?

Palataan hetkeksi takaisin vuodenvaihteeseen. Teitkö uudelle vuodelle lupauksia? Lupasitko itsellesi tehdä asioita eri tavalla? Teitkö itsellesi tavoitteita, joita kohti haluat mennä?

Jos et varsinaisesti luvannut, niin laitoitko kuitenkin mennyttä vuotta pakettiin jossain muodossa ja suunnittelit tekeväsi joitakin asioita eri tavalla tänä vuonna? Kävikö jossakin mielesi sopukassa ajatus, että kiinnittäisit joihinkin tiettyihin asioihin elämässäsi enemmän huomiota?

No, miltä näyttää – oletko menossa kohti tavoitteitasi?

Oletko menossa oikeaan suuntaan?

Mikäli et asettanut itsellesi minkäänlaisia tavoitteita tälle vuodelle, olet hieman kuin tuuliajolla. Teet asioita oikeastaan miettimättä minne elämä sinua heittelee. Voi olla ettet edes halua vaivata päätäsi näillä asioilla. Otat vastaan mitä tulee miettimättä, että voisit itse vaikuttaa asioihin.

Ilman tavoitteita sinulla ei ole päämäärää minne haluat mennä.

Ilman unelmia elämä vaan on niin paljon tylsempää.

Toisin sanoen olisi aivan sama mihin suuntaan kuljet, eikö vain? Ei kiitos.

Matka on huomattavasti miellyttävämpi kulkea, kun sinulla on jokin tavoite. Kaikilla meillä tulisi olla tavoitteita ja unelmia.

Koska jokainen meistä on erilainen, olemme ainutlaatuisia yksilöitä, on meillä erilaisia tavoitteita. Se mikä tavoite ja unelma esimerkiksi minulla on tällä hetkellä, ei välttämättä ole Sinun tavoitteesi. Mikä sitten on oma tavoitteesi?

Ehkäpä Sinä tavoittelet enemmän iloa ja naurua elämääsi. Ehkäpä tavoittelet lisää energiaa tai ylipäätään parempaa oloa. Ehkäpä tavoittelet mielenrauhaa ja rentoutta elämääsi. Ehkäpä haluat poistaa kiireen ja stressin. Ehkäpä haluat poistaa menneisyyden painolasteja mielestäsi. Ehkä tavoittelet parempaa kuntoa tai kevyempää olotilaa. Ehkäpä haluat parantaa taloudellista tilannettasi. Ehkä haluat opiskella jotakin uutta, haluaisit unelmiesi työpaikan tai tehdä harrastuksestasi työsi.

Tavoitteesi voi olla jokin näistä tai jotakin ihan muuta. Pääasia on, että tavoitteesi on tärkeä juuri Sinulle.

Tärkeintä on, että tiedät mitä haluat. Sillä ei ole väliä mikä tavoitteesi on.

Tärkeintä on tehdä valintoja ja päätöksiä, jotka ohjaavat Sinua kohti tavoitteitasi.

Sinun ei tarvitse asettaa tavoitteellesi mitään tarkkaa aikarajaa. Jos asetat liian tiukan aikarajan itsellesi, voit rajoittaa tavoitteen mahdollisuutta onnistua. Mikäli et jostain syystä, esimerkiksi sinusta riippumattomista syistä johtuen ole saavuttanut tavoitettasi asettamasi aikarajan sisällä, niin helposti nousee tunne epäonnistumisesta. En onnistunut. En saavuttanut tavoitettani. Ponnisteluistani ei ollut mitään hyötyä. Sitähän et halua, ethän? Nimittäin niistä on hyötyä, vaikka joskus tuntuisi toiselta. Kaikilla tekemilläsi asioilla on merkitystä tavoitteen saavuttamisen kannalta. Se ei välttämättä käy hetkessä, mutta jokainen valintasi vie Sinua joko lähemmäs tavoitettasi tai kauemmas tavoitteestasi.

Ennen tavoitteen saavuttamista Sinun on täytynyt astua oman mukavuusalueesi ulkopuolelle. Olet joutunut kulkemaan niin ylä- kuin alamäkiäkin. Olet jossakin hetkessä turhautunut ja jopa heittänyt hanskat naulaan. Mutta mikäli et anna näiden esteiden olla onnistumisen tielläsi, olet noussut ja jatkanut matkaasi oikeaan suuntaan.

Tiedätkö, mitä tavoitteen saavuttaminen sinulle merkitsee? Tiedätkö, mitä tavoitteen saavuttaminen vaatii? Tiedätkö miltä tavoitteen saavuttaminen Sinusta tuntuisi?

Valitettavan moni meistä valitettavasti jättää leikin kesken jo ensimmäisiin vastoinkäymisiin. Ja yllättävän moni meistä jättää leikin kesken juuri siinä vaiheessa, kun on tehnyt sen vaikeimman osuuden. Siinä tilanteessa, kun olet juuri siirtymässä voiton puolelle. Se on todellinen harmi.

Nämä vastoinkäymiset, ylämäet auttavat Sinua etenemään parhaiten. Ne auttavat Sinua kohdentamaan ajatuksesi ja tekosi oikeisiin asioihin. Ne ovat juuri niitä tärkeitä oppimisen paikkoja, joita tarvitset matkallasi. Ne auttavat Sinua korjaamaan suuntaasi.

 

Mikä ylipäätään on tavoite?

Tavoite on jokin konkreettinen asia, Sinulle tärkeä asia, jota kohti kuljet. Tavoitteesi voi olla mikä tahansa, mutta jotta tavoitteesi on mahdollinen saavuttaa, tulee sen olla realistinen.

Jos esimerkiksi haluat laihduttaa -20 kg päästäksesi bikinikuntoon kahdessa kuukaudessa, niin onko se mielestäsi realistinen eli saavutettavissa oleva tavoite? Olet oikeassa, ei ole. Ei ainakaan, mikäli et ole valmis uhraamaan omaa hyvinvointiasi saavuttaaksesi tämän tavoitteen.

Ylipäätään bikinikunto on mielestäni sellainen, jota kenenkään meistä ei pitäisi joutua edes tavoittelemaan.

Kuka määrittää sen, mitä bikinikunto tarkoittaa? Kuka määrittää sen, miltä bikinikunto näyttää? Kenellä on oikeus määrittää miltä minun pitäisi näyttää, jotta olen bikinikunnossa?

Mielestäni ei kenelläkään. Meistä jokainen on bikinikunnossa ympäri vuoden.

Mikäli kuitenkin esimerkiksi laihtuminen on tavoitteesi, niin mieti tavoitettasi hieman eri kautta.

Laihduttaminen on tylsää. Niin monet laihdutuskuurit läpikäyneenä tiedän kokemuksesta, että laihdutuskuuri estää nauttimasta elämästä ja tietyistä asioista. Laihdutuskuuri rajoittaa. Se aiheuttaa sen, että mielesi haluaa kaikkea sitä mitä ei saisi syödä. Ajatukset tuppaavat pyörimään käynnissä olevan laihdutuskuurin ympärillä. Laihdutuskuuri aiheuttaa epäonnistumisen tunteita varsinkin, mikäli paino jonain päivänä näyttää enemmän kuin edellisenä päivänä. Entä mikä tunne on vallalla, jos paino palaa kuurin jälkeen alkuperäiseen lukemaansa?

Mitä sitten kannattaa tehdä eri tavalla?

Voit miettiä tavoitteesi positiivisen kautta. Älä mieti painoasi tai ulkonäköäsi kaverien, tuttavien, lehtien lööppien tai esimerkiksi sosiaalisen median kautta. Älä myöskään mieti nuoruuden painoasi. Älä myöskään mieti painoasi 20 vuotta sitten pitämiesi farkkujen kautta, jotka jostain kumman syystä edelleen lojuvat vielä kaapin pohjalla. Älä ainakaan mieti painoasi jonkun ihmisen tai loukkaukseksi tarkoitetun kommentin kautta.

Jätä nuoruuden mielikuvat, realistisesti liian pienet farkut tai jonkun ihmisen lausuma epäasiallinen kommentti painostasi tai ulkonäöstäsi omaan arvoonsa.

Loukkaukseksi tarkoitetun kommentin oli tarkoituskin syöstää sinut pois raiteiltasi. Kommentin lausujan tarkoituksena on saada Sinut epävarmaksi itsestäsi. Sen tarkoitus on saada Sinut tuntemaan itsesi huonommaksi, kuin olet.

Mieti terveytesi kannalta oikeasti omaan hyvinvointiisi vaikuttavia asioita.

Se ei ole nykyinen painosi, vaan ne asiat, jotka ovat johtaneet nykyiseen painoosi, eikö vain?

Miltä  sinusta tuntuisi, mikäli voisit paremmin? Miltä kehossasi tuntuisi? Miltä sinä näyttäisit? Olisiko elämäsi muuttunut?

Toivottavasti mielikuvassasi et näytä väsyneeltä, innottomalta, kalpealta ja posket lommolla olevalta ihmishahmolta, joka on kärsinyt aivan liian tiukan ruokavalion sisältämästä vähäisestä energiamäärästä. Vaikka paino on pudonnut, lopputuloksena voit entistä huonommin.

Onko tämä se tavoite, jota haluat tavoitella hyvinvointisi kustannuksella? Toivottavasti ei.

Toivottavasti mielikuvassasi näytät pirteältä. Syöt terveellisemmin. Nukut paremmin ja aamuisin heräät energisenä uuteen päivään. Rappusten nousu onnistuu puuskuttamatta ja kengännauhojen sitominenkin sujuu helposti. Olet iloisempi ja kaikin puolin tyytyväisempi elämään ja sitä kautta myös itseesi.

Mikä tässä sitten on se pointtini? Pointtini on, että olisiko tavoitteen saavuttamisen kannalta parempi tavoitella energisempää ja kevyempää oloa, kuin tietyn kilomäärän laihduttamista?

Kun tavoittelet pirteämpää ja energisempää oloa, otat kantaa ruokavalioosi, liikkumiseesi ja muihin elämääsi vaikuttaviin asioihin. Teet päätöksiä positiivinen tavoite takaraivossasi eli lähdet tekemään valintoja positiivisen kautta. Teet valintoja, jotka ohjaavat sinua kohti pirteämpää, energisempää ja kevyempää oloa. Tekemilläsi valinnoilla on vaikutusta pidemmällä aikavälillä myös painoosi.

Muistathan olla realistinen myös tässä. Mikäli kiloja on kertynyt lähes kuin huomaamatta viimeisten vuosien tai kymmenien vuosien aikana reilusti, ei niiden poislähtemistä kannata yrittää viikossa, kuukaudessa tai edes kahdessa.

Tee tarvittavia muutoksia ja valintoja pienin askelin. Näin kehosi ja ennen kaikkea mielesi ehtii mukaan tähän muutokseesi. Tee pieniä muutoksia, joita voit noudattaa koko loppuelämäsi. Näin et enää palaa uudelleen ja uudelleen takaisin lähtötilanteeseen, vaan pysyt oikealla polulla.

Vaikka eksyisit matkasi varrella väärälle polulle, voit aina korjata suuntasi. Meille ihmisille on annettu vapaa tahto ja se tarkoittaa sitä, että voit vapaasti valita miten haluat elämääsi elää.  

Olet varmaan huomannut, että jostakin syystä mielemme huomioi paljon helpommin negatiivisia asioita, kuin positiivisia asioita.

Negatiiviset asiat jäävät myös helpommin vaivaamaan meitä, kun taas positiiviset asiat unohdamme valitettavan nopeasti. Ihan kuin niitä ei koskaan olisi ollutkaan.

Koska mielellä, omilla ajatuksillamme, kokemuksillamme ja tunteillamme on erittäin suuri rooli myös tavoitteiden saavuttamisessa, tulee Sinun osata käsitellä näitä asioita itsessäsi. Pyri huomioimaan myös kaikkia pieniä onnistumisia, muutoksia itsessäsi ja ole oikeasti iloinen niistä. Kun kohtelet itseäsi rakastavasti ja arvostaen, etenet kuin huomaamattasi oikeaan suuntaan.

Olen itse joutunut opettelemaan näitä asioita kantapään kautta. Toivon, ettei sinun matkasi olisi yhtä raskas.

Haluatko työkaluja käyttöösi?

Haluatko vinkkejä painonhallintaasi?

Liittymällä Lupausten Portaiden postituslistalle, saat lahjaksi 10 vinkkiäni painonhallintaan.
Nämä vinkit ovat niitä, joiden avulla itse pääsin irtautumaan jatkuvasta jojo-kierteestä ja sen ympärille liittyvistä negatiivisista asioista.

Haluan antaa myös Sinulle nämä työkalut omaan hyvinvointiisi.

Uutiskirje on maksuton ja voit peruuttaa sen milloin tahansa.
Voit liittyä klikkaamalla alla olevaa kuvaa.

Rakkaudella💚
Virpi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.