fbpx

Miksi anteeksianto on tärkeää omalle hyvinvoinnille?

Oma eteneminen voi olla takkuista, mikäli et päästä irti omista ajatuksistasi ja uskomuksistasi

Kun tunnet itsesi loukatuksi, kielteiset tunteet voivat saada vallan elämästäsi. Saatat kantaa mukanasi vihanpuuskassa lausuttuja sanoja, sopimattomia riitoja, katkeruutta ja vihaa, jopa vuosikymmeniä.

Viha ja katkeruus pysyvät mielessä, mutta ne pysyvät myös kehossa. Ne tuntuvat kehossasi erilaisina jännitystiloina eri puolilla kehoasi. Viha, häpeä ja syyllisyys rasittavat meitä fyysisesti. Viha on voimakas tunnetila, joka kuluttaa paljon energiaa. Lihakset jännittyvät, verenpaine nousee ja adrenaliinia erittyy elimistöösi tavallista voimakkaammin. Mikäli kielteisten tunteiden tunnetila jatkuu pitkään, saatat jopa uupua totaalisesti.

Tiedän mistä kirjoitan, sillä olen kokenut kaiken tämän.

Olin ruokkinut itsessäni tätä olotilaa ymmärtämättä mistä kaikki johtuu. Olin pysynyt tässä olotilassa vuosia. Jos minä pystyin vapautumaan menneisyyden vaikutuksista itseeni, niin pystyt Sinäkin.

Miksi anteeksianto?

Anteeksianto johtaa aina muutokseen. Kun annat anteeksi, päästät irti. Pääset eteenpäin.

Fyysisesti jännitykset alkavat hellittämään kehossasi ja olosi helpottuu.

Sinullakin voi olla tällä hetkellä tai on ollut jossakin hetkessä suuria suunnitelmia ja tavoitteita elämällesi. Oletko jostain syystä jäänyt jumiin? Olet saattanut jopa luopua unelmistasi.

Oletko koskaan pysähtynyt miettimään tarkemmin syitä?

Yksi asia, joka voi pidätellä Sinua pääsemästä eteenpäin, on menneisyytesi.

Menneisyytesi, kaikki ne asiat, tapahtumat ja ihmiset, jotka ovat satuttaneet ja loukanneet Sinua tällä elämäsi taipaleella tietoisesti tai tiedostamattaan, voivat pidätellä Sinua saavuttamasta sitä mitä haluat.

Saatat olla tällä hetkellä täysin tietämätön kaikesta niistä asioista, joilla on vaikutusta Sinuun ja tekemiisi valintoihin.

Mikäli et pysty päästämään irti, nämä asiat ja ihmiset voivat estää Sinua menemästä eteenpäin kohti sitä mitä haluat, pahimmillaan koko elämäsi ajan.

Haluatko antaa näin suuren vallan jollekin asialle tai tapahtumalle, josta on aikaa jopa kymmeniä vuosia?

Haluatko antaa tällaisen vallan ihmiselle, joka ei välttämättä ole enää edes elämässäsi mukana?

Oletko ollut koskaan tilanteessa, jossa kaksi osapuolta pakotetusti halaavat tai paiskaavat kättä sovinnon merkiksi? Pyytäkää nyt toisiltanne anteeksi ja sitten unohdetaan kaikki, painetaan asia villaisella tai tästä asiasta ei sitten enää puhuta.

Minä olen, valitettavasti.

Mikäli molemmat osapuolet eivät ole sydämellään mukana tilanteessa, ei tilanteessa ei ole minkäänlaista pohjaa todelliselle anteeksiannolle ja eteenpäin menemiseen, aidosti ja yhdessä.

Tällaisessa tilanteessa ei ole minkäänlaista pohjaa anteeksiannolle, joka johtaa molempien osapuolten kasvuun ja kehittymiseen, asioiden tekemiseen eri tavalla tai ainakin asioihin suhtautumiseen eri tavalla.

Omalla kohdallani olimme esimerkiksi työyhteisössä samassa tilanteessa, samojen asioiden ja ongelmien äärellä useaan otteeseen. Se oli jotain, mikä kulutti energiaa tarpeettoman paljon.

Anteeksiannolla on tarkoitus tuoda tilanteeseen ja siinä tilanteessa mukana oleville ihmisille oikeudenmukaisuutta, ymmärrystä ja yhteistä sovintoa.

Valitettavasti joskus ymmärrys ei ole molemminpuolista. Jotkut ihmiset eivät jostain syystä edes halua ymmärtää. Tällöin on vaikea päästä oikeaan ja aitoon sopuun. Tilanne ei voi muuttua, vaikka kuinka kättä paiskattaisiin sovinnon merkiksi tai painettaisiin asia villaisella, kuten usein on tapana.

Asioiden lakaiseminen maton alle ei poista ongelmia, ne ovat vain poissa näkyviltä. Ne eivät ole poissa mielestäsi, eivätkä kehostasi.

On kuitenkin jotain mitä voit itse tehdä. Voit muuttaa tilanteen omalta kohdaltasi tästä hetkestä alkaen.

Menneisyyttäsi et voi muuttaa, siksi on keskityttävä tähän hetkeen ja tulevaisuuteesi.

Jotta pääset kiinni niihin asioihin, jotka vaikuttavat tiedostamattasi omiin tunteisiisi, ajatuksiisi ja valintoihisi, joudut pysähtymään. Joudut tarkastelemaan asioita, tilanteita ja ihmisiä, jotka saavat Sinussa aikaan näitä kielteisiä tunteita. Tämän tarkastelun kautta pääset vaikuttamaan nykyhetkeen ja tulevaisuuteesi.

Anteeksiantamisesta sanotaan, että se on helpommin sanottu kuin tehty. Se pitää paikkansa. Se ei aina ole helppoa.

Joudut kohtaamaan itsesi ja toteamaan, ettet olekaan virheetön. Anteeksiannon kautta voit hyväksyä itsesi juuri sellaisena kuin olet, kaikkine virheinesi. Jos et pysty antamaan anteeksi, jäät helposti jumiin oman syyllisyydentuntosi vangiksi, etkä pääse etenemään.

Kun Sinua loukataan syvästi, esimerkiksi vääristellään asioita, valehdellaan päin kasvoja tai kerrotaan selän takana muunneltua totuutta, arvostellaan ulkonäköä, kritisoidaan tekemisiäsi tai osaamistasi, on helppo vajota vihan ja katkeruuden tunteeseen.

Mietit miten joku ihminen voi edes tehdä Sinulle tällaista? Mikä tämän ihmisen toiminnan tavoitteena on?

Kun pyörittelet tapahtuneita asioita ja keskusteluja mielessäsi, vaivut yhä syvemmälle negatiivisen tunteen verkkoon. Anteeksianto voi siinä hetkessä siintää vasta jossakin kaukaisuudessa. Sen saavuttamiseen voi mennä aikaa.

Matkalla tuohon hetkeen Sinun tulee käsitellä tapahtunut, sillä vain siten Sinulla on mahdollisuus päästä eteenpäin.

Jos et päästä irti, annat näiden kaikkien tapahtumien edelleen vaikuttaa nykyhetkeesi ja tulevaisuuteesi tiedostamattasi.

Elämän pysäyttäessä minut parisen vuotta sitten, jouduin oikeasti miettimään anteeksiantoa ja sen merkitystä omaan hyvinvointiini ja omaan etenemiseeni.

Varsinkin sen hetkiselle meikäläiselle, jatkuvalle suorittajalle, stressaantuneelle, väsyneelle, itseensä tyytymättömälle ja ilottomalle Virpille, se ei ollut helppoa. Se ei käynyt hetkessä.

Mikäli asiat kotona eivät olisi olleet kunnossa, tilanteeni olisi ollut vieläkin huonompi. Luulen, että olisin uupunut totaalisesti jossakin hetkessä. Varsinkin, jos olisin jatkanut samalla tavalla kuin aiemmin. Se hetki olisi ollut lähempänä kuin uskoinkaan. Toivon, että Sinun tilanteesi on helpompi.

Lähtiessäni anteeksiannon kautta tekemään muutoksia omaan hyvinvointiini huomasin, että mitä läheisempi ihminen oli kyseessä, niin sitä vaikeampaa anteeksiantaminen oli.

Se oli vaikeaa, mutta se oli kannattavaa. Vaikka tilanne olisi kuinka vaikea, anteeksiannolla myös Sinä voit vaikuttaa omaan hyvinvointiisi todella paljon.

Katkeruudesta luopuminen on vapauttavaa.

Usein juuri kokemillasi loukkauksilla on juuret jossakin paljon kauempana kuin tässä hetkessä. Teet näiden loukkausten ja niiden herättämien tunteiden pohjalta päätöksiä ja valintoja myös tänään.

Kun lähdet käsittelemään näitä asioita ja päästät niistä irti, et anna näiden tapahtumien ja ihmisten enää vaikuttaa päätöksiisi tai valintoihisi. On se sitten tapa palkita tai lohduttaa itseäsi herkuilla stressaavan tai kiireisen päivän jälkeen tai joku muu.

Miksi tunteiden käsittely voi olla sitten niin vaikeaa? Vastaus on aika yksinkertainen. Emme ole saaneet elämämme aikana tarpeeksi niitä työkaluja, joiden avulla voimme kohdata kielteisiä tunteitamme.

Kun lähdet käsittelemään menneisyyden tapahtumia anteeksiannon kautta, nousevat nämä kielteiset tunteet pintaan. Ne nousevat pintaan juuri siitä syystä, että voisit työstää niitä. Jos painat ne siinä hetkessä takaisin mielesi sopukkaan ja kehoosi, olet edelleen näiden tunteiden ja tapahtumien vankina. Jumissa, kuten tähänkin asti. Haluatko päästä irti tästä tilanteesta?

Anteeksiannon prosessia on usein verrattu sipuliin, ensin tulee päällyskerros ja sitten pikkuhiljaa seuraavat kerrokset. Kuorittavaa siis riittää meillä kaikilla.

Mitä anteeksiantaminen sitten tarkoittaa?

Tai oikeastaan mitä se ei tarkoita?

Anteeksiantaminen ei tarkoita sitä, sitä että Sinun pitäisi unohtaa tai hyväksyisit kaikki Sinua kohtaan tehdyt vääryydet.

Antamalla anteeksi päästät itse irti vihanpidosta ja pyrit sovintoon itsesi kanssa.

Antamalla anteeksi päästät irti vihanpidosta ja pyrit sovintoon myös toisen ihmisen kanssa. Joskus tämä ei ole mahdollista, mutta tärkeintä on, että olet itse valmis päästämään irti kaikesta negatiivisesta Sinua kuormittavasta vanhasta energiasta, vihasta ja muista haitallisista tunteistasi.

Tärkeintä on, että olet itse valmis jättämään taaksesi vanhan asian ja menemään eteenpäin kohti uusia entistä upeampia asioita.

Anteeksiantaminen mahdollistaa sen, ettei vanhojen kielteisten asioiden ja tapahtumien tarvitse vaikuttaa enää Sinun nykyhetkeesi tai tulevaisuuteesi.

Ne asiat kuuluvat menneisyyteesi, joten jätä ne sinne. Et enää anna valtaa itseltäsi pois jollekin toiselle, vaan valta on siirtynyt Sinun omiin käsiisi.

Yleensä haastavat tilanteet opettavat meitä kaikkein eniten. Näiden tilanteiden avulla voimme nähdä itseemme ja tarkastella itseämme. Se ei aina ole mukavaa katsottavaa, mutta ota nämä haasteelliset tilanteet lahjana. Lahjana ja mahdollisuutena oppia ja mennä eteenpäin entistä vahvempana.

Jokainen kohtaamamme ihminen heijastaa meille omaa sisimpäämme ja tuo esille juuri niitä asioita, jotka kaipaavat huomiotamme.

Aiemmin kirjoitin, että ennen irtisanoutumistani oravanpyörästä, ihmisten negatiivisuus ympärillä söi jaksamistani joka päivä enemmän ja enemmän. Olen hyvä esimerkki siitä, miten esimerkiksi työyhteisön negatiivisuus kietoo huomaamattaan päivä päivältä Sinut yhä syvemmällä tähän kielteiseen tunnetilaan. Pikkuhiljaa olin itsekin muuttunut kovaksi, ilottomaksi, stressaantuneeksi ja väsyneeksi.

Söin mitä sattuu ja milloin sattuu, rääkkäsin itseäni kuntosalilla, jotta olisin jaksanut paremmin. Nukuin huonosti. Kaaduin työpäivän jälkeen sänkyyn, eikä energiaa riittänyt mihinkään ylimääräiseen. Kamppailin painoni ja erilaisten kiputilojen kanssa. Olin jatkuvasti jollakin laihdutuskuurilla ja sain oman elimistöni vieläkin huonompaan tilaan.

Sen jatkuminen ei tiennyt hyvää, joten tuosta olotilasta piti päästää irti.

Tein päätöksen laittaa asiat tärkeysjärjestykseen. Hyppäsin oravanpyörästä ja lähdin omalle muutosmatkalleni. Se tarkoitti sitä, että jouduin kohtaamaan sen hetkisen toimintani taustalla olevia asioita. Miksi teen mitä teen tai miksi olen kohdellut itseäni huonosti? Miksi suoritan, enkä ole tyytyväinen itseeni? Vaadin itseltäni aivan liikaa ja samalla vaadin sitä myös toisilta. Miksi?

Jouduin käsittelemään omia kielteisiä tunteitani. Niitä riitti. Varhaisin käsittelemäni asia johti niinkin kauas kuin tarhaikään. Siis aika kauas.

Jouduin käsittelemään asioita ja ihmisiä, jotka ovat satuttaneet, joiden sanat ovat loukanneet minua elämäni aikana.

Tämä ei käynyt yhdessä hetkessä, vaan pikkuhiljaa työstäen, päivä kerrallaan edeten. Edellisen asian käsittelyn jälkeen mieleeni muistui uusi asia. Asia, jota en muistanut, siis tietoisesti. Siellä se kuitenkin oli, syvällä jossakin tekemässä hallaa itselleni.

Jouduin käsittelemään asioita, jotka olivat johtaneet siihen tilanteeseen, jossa olin sillä hetkellä.

Pääsin kiinni asioihin, jotka olivat hävinneet jonnekin kaiken kiireen taustalle. Pääsin kiinni niihin asioihin, miksi vitsienvääntäjästä oli tullut tosikko. Pääsin kiinni asioihin, joka ovat olleet vuosikymmeniä vaikuttamassa taisteluuni painonhallinnassani. Pääsin kiinni siihen, miksi olen ylipäätään suorittanut elämää.

Isoja asioita kaikki. Jos minä onnistuin, niin Sinäkin voit onnistua.

Nyt jälkikäteen voin todeta, että kaikilla kohtaamillani haastavilla tapahtumilla ja ihmisillä on ollut oma roolinsa omassa kehittymisessäni.

Ilman näitä ihmisiä ja tapahtumia en olisi tässä missä olen tällä hetkellä.

Ilman näitä ihmisiä ja tapahtumia minulla ei olisi kaikkea sitä tietoa ja kokemusta, eikä taitoa auttaa muita samassa tilanteessa olevia. 

Näiden kokemusten kautta olen päässyt käsittelemään syvällä sisälläni olevia tunteita ja uskomuksia, jotka ovat estäneet minua etenemästä ja vaikuttaneet omiin valintoihini, tiedostamattani.

Olen oppinut haasteistani paljon. Jos minä pääsin eteenpäin, niin myös Sinullakin on mahdollisuus päästä eteenpäin.

Minun oli ensin annettava anteeksi kaikille näille asioille ja ihmisille, mutta ennen kaikkea minun oli annettava anteeksi itselleni.

Jotta Sinä pääset eteenpäin, on myös Sinun annettava anteeksi itsellesi.

Olen usein puhunut armollisuudesta itseään kohtaan. Anteeksiantaminen on juuri tätä armollisuutta.

Kun annat anteeksi itsellesi, annat anteeksi omille ajatuksillesi. Annat anteeksi suhtautumisellesi itseäsi kohtaan.

Kun annat anteeksi itsellesi, etenet ison loikan.

Osaat olla upea oma itsesi ja vihdoinkin ymmärrät sen, että olet täydellinen juuri tuollaisena.

Muiden ajatuksilla ei ole enää mitään merkitystä. Menneisyydelläsi, muiden kommenteilla tai aiemmilla tapahtumilla ei ole enää valtaa Sinuun.

Anteeksiantamalla annat itsellesi rauhan ja pääset eteenpäin. Tässä 8 vinkkiä, joiden avulla pääset alkuun;

1. Harjoittele anteeksiantamista❤️
Anteeksiantaminen ei tarkoita kokemasi loukkauksen tai vääryyden hyväksymistä. Vihanpidosta ei ole mitään apua, sillä sitä ei saa tekemättömäksi. Anteeksianto ei aina tarkoita sovintoa.

Anteeksiannon päämääränä on oma mielenrauhasi.

2. Puhu tai kirjoita❤️
Pura mieltäsi jollekin, joka aidosti kuuntelee. Pura mieltäsi ihmiselle, joka ei provosoi Sinua entistä syvemmälle negatiiviseen tunnetilaan tiedostamattaan tai oman tarkoitusperänsä mukaisesti.

Jos et halua puhua, niin kirjoita tunteistasi ja kokemuksistasi vaikka päiväkirjaan. Kun saat kirjoitettua tunteesi ulos, olosi tuntuu jo helpommalta.

3. Hyödynnä alitajuntaasi ❤️
Laita alitajuntasi töihin. Vaikka et olisi aidosti valmis antamaan anteeksi, voit silti aloittaa tämän harjoituksen.

Sano iltaisin ennen nukahtamistasi muutaman kerran mielessäsi anteeksiannon kohteen nimi ja ”minä annan sinulle anteeksi”. Kun nukahdat, sanasi alkavat tehdä töitä piilossa olevien tunteittesi kanssa.

Anna ensin anteeksi itsellesi, niin sinun on helpompi pyytää anteeksi toiselta.

4. Anna itsellesi aikaa❤️
Koska tarvitset asioiden rauhalliseen läpikäymiseen oman aikasi, anna itsellesi sen vaatima aika. Ajan mittaan on kuitenkin hyödyllistä antaa anteeksi, jo oman hyvinvointisi takia.

Katkeruuteen tai kostonhimoon jumittuminen vahingoittaa niin katkeroitunutta ihmistä itseään kuin myös vihan kohdetta. Pitkittyessään viha estää näkemästä elämän upeita mahdollisuuksia.

5. Päästä irti❤️
Aluksi kielteiset tunteet voivat täyttää mielesi, mutta pikkuhiljaa olosi kevenee.

Hyvä olo lisääntyy ja kielteiset tunteet häviävät. Uskalla päästää irti.

6. Mieti mielipahan aiheuttajan hyviä puolia❤️
Kukaan meistä ei ole täydellinen, ei myöskään Sinua loukannut ihminen.

Itselläni tämä ohjeistus sai näkemään ihmisen aivan eri valossa.
Mitä enemmän tarkastelin asiaa myös tämän toisen ihmisen näkökulmasta, sitä paremmin ymmärsin, että syy ei ollut minussa.

7. Päätä antaa anteeksi❤️
Anteeksiantamisessa on kyse päätöksestä. Sen voi jokainen tehdä, mutta sen voi jättää myös tekemättä.

Jos aiemmin käsittelemäsi asiat nousevat jälleen pintaan, voit muistuttaa itseäsi, että olet jo käsitellyt asian ja päättänyt antaa anteeksi. Se antaa voimia jatkaa eteenpäin.

8. Ole kiitollinen kaikista elämässäsi olevista hyvistä asioista❤️
Kiinnitä huomiota positiivisiin asioihin elämässäsi. Jos tuntuu, että se on mahdotonta, niin mieti asioita eri näkökulmasta.

Otan tähän yhden esimerkin, kirjan. Kirjan kansi näyttää aivan erilaiselta kuin takakansi, puhumattakaan sisällöstä. Mikäli katsot vain kantta, jää Sinulta koko sisältö näkemättä.

Lopuksi annan anteeksi jokaiselle, joka on koskaan loukannut tai vahingoittanut tiedostamattaan tai tarkoituksellisesti minua.

Pyydän anteeksi kaikilta, joita olen koskaan loukannut tai vahingoittanut tiedostamattani tai tietoisesti.

Annan anteeksi myös itselleni kaiken, mitä olen koskaan tehnyt loukataksesi tai vahingoittaakseni muita tietoisesti tai tiedostamattani.

Anna anteeksi se, miten olet kohdellut muita ja anna anteeksi se, miten olet kohdellut itseäsi.
Se on paras lahja, mitä voit itsellesi antaa.

Anna anteeksi ja päästä irti.

Haluatko jatkaa nykyisessä jumittavassa olotilassa tulevina päivinä, tulevina vuosina…. vai haluatko mennä eteenpäin elämässäsi?

Rakkaudella
Virpi❤️

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.