fbpx

Kuljetko kuin lastu lainehilla?

Jos toimit ilman tavoitetta, kuljet vähän kuin lastu lainehilla

Oma jaksaminen ja omasta hyvinvoinnista huolehtiminen ovat meille jokaiselle asioita, jotka vaikuttavat elämäämme joka päivä.

Kun elämme maailmanlaajuisesti tällä hetkellä tilanteessa, jossa epätietoisuus tulevasta on joka päivä ihmisten huulilla, voi omasta hyvinvoinnista huolehtiminen jäädä taka-alalle.

Kuluneella viikolla olen jutellut monen kanssa asiasta, jonka kanssa myös sinä saatat tuskailla tällä hetkellä.

Kotona neljän seinän sisällä, etätöissä, poissa harrastuksista ja poissa normaalista arjesta. Kaikki ovat asioita, jolloin on helppo syyttää olosuhteita ja heittää tilanne ns. läskiksi.

Pikaruoka, rasvaiset herkut ja makeiset maistuvat herkullisemmilta kuin tavallisesti. Edellä mainitut oman aktiivisuuden ja liikkumisen puutteen lisäksi voivat aiheuttaa erilaisia vaivoja nyt ja tulevaisuudessa.

Osa meistä syö näitä herkkuja myös tukahduttaakseen tilanteen tuomaa ahdistusta, pelkoa tai turhautuneisuutta. Sokeristen tai suolaisten herkkujen antama hetken ilo ja lohdutus tuntuu hyvältä.

Voin myös omalta osalta tunnustaa tämän.

Kauppareissulla omaan ostoskoriini sujahtivat kuin salakavalasti salmiakki- ja hedelmäkarkkipussit uutuusjäätelön kera. 

Karkkihyllyllä vakuuttelin itselleni ja paremmalle puoliskolleni niiden kestävän kotona syömättöminä kaapissa useita viikkoja. Toisin kävi. Ne kaikki hävisivät yhtä nopeasti kuin olivat tulleetkin, omaan suuhuni.

Päätin ottaa itseäni niskasta kiinni.

Johtaminen on taitolaji ja taitolaji on myös itsestään huolehtiminen.

Meistä jokainen on oman elämänsä toimitusjohtaja, Minä Oy Ab:n toimitusjohtaja.

Toimitusjohtajan tehtävänä on huolehtia siitä, että hommat sujuvat ja yritys voi hyvin, eikö vain?

Omassa yrityksessämme, Minä Oy Ab:ssä, eri osastojen ja toimintojen virkaa hoitavat esimerkiksi kehon erilaiset tehtävät, mieleen ja tunteisiin liittyvät ja arvoihin liittyvät tehtävät sekä erilaiset työhön liittyvät tehtävät.

Jotta sinä voisit kokonaisvaltaisesti hyvin, on näitä kaikkia toimintoja syytä johtaa hyvin.

Minkälainen meininki Sinun yrityksessäsi on tällä hetkellä?

Mistä itsensä johtaminen lähtee liikkeelle? Tärkeintä itsensä johtamiselle mielestäni on se, että sinulla on tavoite ja unelma, jota kohti haluat mennä.

Jos toimit ilman tavoitetta, kuljet vähän kuin lastu lainehilla. Olet täysin tuulen vietävissä. Et voi tietää mihin suuntaan tuuli sinut kuljettaa seuraavaksi.

Tiedätkö mihin haluat kulkea?

Kun tiedät mihin haluat kulkea ja mitä haluat tavoitella, olet jo hyvää vauhtia menossa sitä kohti.

Kuka sitten on tärkein yhteistyökumppanimme tällä matkalla? Vastaus on helppo, oma kehomme. Oma kehomme kokonaisuudessaan, joten siitä kumppanuudesta kannattaa pitää huolta.

Kehomme kaikkine toimintoineen on todella fiksusti suunniteltu, joten sitä kannattaa kuunnella ja kunnioittaa. Kun kaikki toimii kuin rasvattuna, emme välttämättä edes ajattele koko asiaa.

Mutta mikäli jokin osa-alue voi huonosti, tilanne muuttuu joskus hitaammin ja joskus yllättävänkin nopeasti. Olen ollut tuossa tilanteessa.

Oma hyvinvointini ei ollut kaksi vuotta sitten hyvässä jamassa. Hyvinvointini oli jäänyt hektisen työelämän oravanpyörän rattaisiin, jonnekin kiireen ja stressin jalkoihin.

Söin mitä sattuu ja milloin sattuu. Iso karkkipussi hävisi hetkessä ja pahimmillaan joka päivä. Olin väsynyt ja nukuin huonosti. Virtaa ei riittänyt mihinkään ylimääräiseen.

Kaikki energia meni siihen, että ulospäin näytti siltä, että jaksan. Yritin suu irveessä pitää kunnostani huolta rääkkäämällä itseäni kuntosalilla, huonoin seurauksin.

Olin todella väsynyt koko ajan, fyysisesti ja psyykkisesti. Se ei ollut hyvä merkki.

Jatkuva väsymykseni vei minut myös työterveyslääkärin vastaanotolle. Mistään ei löydetty mitään vikaa. Kaikki näytti kokeissa hyvältä, sinähän olet terve nainen. Miksi olet täällä?

Kaiken tämän lisäksi elämääni kuormitti huoli äidistäni. Äitini sairastui ja lopulta menehtyi pitkällisen sairastamisen jälkeen. Se oli oman elämäni käännekohta.

Oma hyvinvointini oli tilanteessa, jonka pitkittyminen ei olisi päättynyt hyvin. Sitä oli kestänyt jo aivan liian kauan.

Päätin itse tehdä asialle jotakin. Tajusin, että olen ainoa taho, joka voi auttaa minua. Minun tapauksessani se tarkoitti työelämän oravanpyörästä irtisanoutumista ja oman hyvinvointini asettamista sille kuuluvaan asemaan.

Viimeisen kahden vuoden aikana olen saanut opiskellut itselleni uuden ammatin kokonaan toiselta toimialalta. Olen osallistunut lukuisille kursseille ja koulutuksiin. Olen kouluttautunut ja syventänyt aiempaa osaamistani ja olen saanut osallistua maailman parhaimpien kouluttajien koulutuksiin. Kaksi vuotta sitten en edes osannut kuvitella moisesta. Tavoite kyllä oli olemassa ja halu tehdä asioita toisin. Se riitti.

Olen oppinut asioita, jotka tukevat omaa kokonaisvaltaista hyvinvointiani, työelämä mukaan lukien.

Olen innoissani kaikesta oppimisesta ja innolla myös jatkan opettelua. Haluan tartuttaa tämän tunteen myös Sinuun.

Miten muutos oli mahdollista?

Muutokset eivät olisi olleet mahdollisia, jos olisin jatkanut samalla tavalla kuin siihen asti.

Mikään muutos ei olisi ollut mahdollinen, jos olisin jatkanut siinä oravanpyörässä, jossa olin. Mikään ei olisi muuttunut, ellen olisi nimittänyt itseäni takaisin Virpi Oy Ab:n toimitusjohtajan pallille. Olin ulkoistanut huomaamattani tuon työpestin johonkin muualle matkani varrella.

Jos nyt ajattelet, että itsensä johtaminen on oman egoni rakentamista, niin se on kaikkea muuta.

Itsensä johtaminen on itseensä tutustumista.

Joudut tai oikeastaan saat käydä läpi asioita, jotka ovat pysyneet piilossa tiedostamattomassa mielessäsi. Siellä ne ovat olleet vaikuttamassa päätöksiisi ja omiin valintoihisi vuosia, jopa vuosikymmeniä.

Siellä ne olivat myös itselläni, vaikuttamassa asioihin ja samalla ohjanneet minut käyttäytymään tietyllä tavalla. Ja kaikki tämä oli johtanut tilanteeseen, jossa olin kaksi vuotta sitten.

Menneisyydessä tapahtuneet asiat, haasteet ja ristiriidat olivat luoneet päähäni mielikuvan itsestäni. Suorittajasta, joka ei milloinkaan ollut omasta mielestään riittävä.

Nämä mielikuvat olivat muuttaneet minut kovaksi, ilottomaksi, stressaantuneeksi ja väsyneeksi. Olin jumissa ja menin yhä syvemmällä tuohon tilaan.

Jotta pystyt pitämään huolta toisesta, on sinun opittava pitämään huolta myös itsestäsi. Opastetaanhan lentomatkustajiakin onnettomuustilanteessa laittamaan ensin happimaski itselle ja vasta sitten toiselle. Jos laitat happimaskin ensin toiselle, voi edessäsi olla tilanne, ettet enää pysty sitä laittamaan itsellesi.

Mikä itsensä johtamisessa on ollut tärkein huomio?

Itselleni kaiken a ja o on ollut omaan mieleen ja sen toimintaan tutustuminen.

Tärkeinä on ollut se, että voin vaikuttaa omiin ajatuksiini. Omilla ajatuksillani voin vaikuttaa asenteisiini ja tunnetiloihini ja sitä kautta tapoihini ja rutiineihini.

Ja tämä taito on meillä jokaisella. Valjastetaan se Sinunkin käyttöösi.

Oppimatkani ei ole ollut helppo, mutta se on ollut sen arvoista.

On turha syytellä olosuhteita, tilanteita tai toisia ihmisiä. Turha etsiä syytä ulkopuolelta. Kaikki syyt löytyvät omista uskomuksistasi, asenteistasi ja ajatuksistasi itsestäsi.

Kun pääset kiinni niihin asioihin, jotka ovat vaikuttaneet omiin uskomuksiisi, asenteisiisi ja ajatuksiisi itsestäsi, olet jo hyvää vauhtia menossa eteenpäin.

Menneisyyden ja tulevaisuuden kohtaamiset ja tilanteet ovat kasvunpaikkoja, joista voit ottaa opiksi. Vaikeassa tilanteessa kannattaa miettiä, mikä tässä tilanteessa, asiassa tai ihmisessä aiheuttaa minulle kielteisiä tunteita?

Mikäli en olisi syvällisesti lähtenyt miettimään omia arvojani, minkälaista työtä haluan oikeasti tehdä ja mitä haluan saavuttaa elämässäni, niin en olisi tässä missä olen tällä hetkellä.

Omassa hyvinvoinnissa myös työn rooli on tärkeässä osassa. Aiemmin olin varsinainen suorittaja. Menin helposti uusiin juttuihin, kun pyydettiin, vaikeisiinkin. Olin ollut niissä monesti ennenkin, joten kyllähän Virpi lähtee tähänkin.

Kokemuksestani voin allekirjoittaa sen, että on tärkeää elää omien arvojensa mukaista elämää. Muutoin elämästä tulee varsin hankalaa.

Olen todella iloinen ja kiitollinen ympärilläni olevista positiivisista, toisiaan tukevista ja kannustavista ihmisistä, yhteistyökumppaneista ja kollegoista.

Yhdessä tätä tehdään. Yhdessä olemme vahvoja.

Kaikilla meillä on sama tavoite. Haluamme auttaa ihmisiä kehittymään ja menestymään. Menestymisellä en tarkoita pelkästään rahaa, sillä jos tekisin tätä työtäni pelkän rahan takia, olisin väärällä polulla. Se tie on jo koettu.

Työssäni voin auttaa ihmisiä. Voin auttaa myös Sinua.💚

Voin auttaa sinuakin voimaan paremmin – kokonaisvaltaisesti.

Sinä olet ainoa taho, joka on vastuussa elämästäsi, omista valinnoistasi, omista ajatuksistasi ja tunteistasi sekä etenemisestäsi.

Jos tuntuu, ettei aikaa jää omaan hyvinvointiin, kannattaa pysähtyä miettimään omia arvoja. Mitä haluan elämältä, pitäisikö asioita tehdä toisin.

Jos päiväsi menevät työn, oman jaksamisen tai toimeentulon äärirajoilla, niin miltä kuulostaa, jos sanon, että voin auttaa myös Sinua.

Tee päätös lähteä kulkemaan kohti omia tavoitteitasi. Tärkeintä on tehdä tuo päätös. Ole rohkea! Tartu härkää sarvista! Ole valmis astumaan oman mukavuusalueesi ulkopuolelle.

Tee muutoksia oman itsesi takia! 

Ota haasteelliset tilanteet oppimiskokemuksina. Jos et tee virheitä, et myöskään opi.

Ja ole kärsivällinen. Kyse ei ole pikamatkasta, vaan oikeastaan maratonista. Menestyksen tai tavoitteen saavuttaminen vie oman aikansa, mikä se sitten kenelle onkaan.

Kun olet tehnyt päätöksen, mielesi lähtee työstämään asiaa. Eteesi tulee tilanteita, ihmisiä ja mahdollisuuksia, joita olet odottanut kenties koko ikäsi. Tällä matkallasi olet koko ajan lähempänä tavoitteitasi.

Tiedän mistä puhun, olen kokenut tämän kaiken! 

Anna elämän hymyillä sinulle ja hymyile takaisin.

Autan mielelläni myös sinua💚

Rakkaudella💚
Virpi

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.