fbpx

Jotta lähdet tekemään muutosta, tarvitset siihen jonkun syyn

Jotta ylipäätään lähtisit tekemään muutoksia nykytilanteeseesi, tarvitset jonkin syyn sen tekemiseen.

Muutos vaatii aina ponnistelua, sillä muutoksessa joudut menemään oman mukavuusalueesi ulkopuolelle.
Jokainen tietää, ettei se ole aina niin miellyttävää.

Jotta jaksat ponnistella tavoitteesi eteen, täytyy sinun ymmärtää, miksi olet ylipäätään lähtenyt liikkeelle.

Pelkkä istumisen vähentäminen tai liikunnan lisääminen eivät olet syitä itse muutokseen.
Taustalla on jotakin muuta.

Itse toiminta ei useinkaan ole se asia, jota sinun kannattaa pohtia, kun haluat muutosta. Katso hieman syvemmälle. Otan tähän esimerkin.

Kun katsot somefiidiäsi, et tee sitä somefiidin katselun takia. Katsot fiidiäsi saadaksesi informaatiota. Selaat fiidiäsi saadaksesi päivitykset ystäviesi tai seuraamiesi henkilöiden postauksista, eikö vain? Saatat katsoa fiidiäsi myös, koska sinulla ei sillä hetkellä ole mitään muuta tekemistä.

Otan toiseksi esimerkiksi kuntoilun.

Olet jostain syystä päättänyt aloittaa kuntoilun. Mikäli aloitat harrastamaan esimerkiksi uintia, syy harrastuksen aloittamiseen on harvoin itse uinti.

Ehkäpä syy uimisen aloittamiseen on se, ettet ole tyytyväinen ulkonäköösi. Sinulla saattaa olla heikko kunto. Polvissasi voi olla nivelvaivoja ja etsit itsellesi sopivaa kuntoilumuotoa. Saatat ehkä kokea ahdistusta tilanteissa, joissa et koe olevasi omillasi esimerkiksi painosi takia. Uinti auttaa sinua muuttamaan kaikkia edellä mainittuja paremmaksi, eikö vain?

Pysähdy hetkeksi miettimään, mikä on Sinulle oikeasti tärkeää.

Tämä iso kysymys vie sinut omien arvojesi äärelle.

Vastauksen kautta pystyt arvioimaan, sisältyvätkö nämä sinulle tärkeimmät asiat päivääsi vai oletko hyvinkin etäällä omista arvoistasi tällä hetkellä.

Saatat esimerkiksi listata oman perheesi arvoasteikollasi tärkeimmäksi. Siitä huolimatta kaveripiirisi, työsi ja erilaiset harrastukset sekä sosiaalinen media ovat vieneet suurimman osan ajastasi. Arvoasteikollasi tärkeimmäksi sijoittamasi asia, eli perhe, saa ajastasi ainoastaan minimaalisen ajan.

Kun kirkastat itsellesi sinulle kaikkein tärkeimmät asiat, pystyt tekemään haluamiasi muutoksia omaan elämääsi. Etenet samalla kohti arvojesi mukaista elämää.

Mikäli arvosi ovat kirkkaana mielessäsi ja itsellesi tärkeimmiksi listaamasi asiat ovat mukana päivittäisessä elämässäsi, olen todella iloinen ja onnellinen puolestasi. Elät arvojesi mukaista elämää!

Mitä arvot sitten ovat?

Arvot ovat asioita, jotka ovat sinulle tärkeitä.

Arvot eivät ole konkreettisia asioita, joita voit objektiivisesti mitata. Arvoihin liittyy myös se, että ne tuntuvat sinusta oikealta. Sinun ei tarvitse perustella niitä.

Arvojen tunnistaminen ja kuunteleminen auttaa voimaan hyvin. Juuri tästä johtuen niiden viestiä ei kannata jättää huomioimatta. Vaikka toimisit tunteittesi pohjalta, voit aina valita toiminnan, joka on omien arvojesi mukaista. Jos jokin asia tuntuu sinusta turhauttavalta, voit silti toimia arvojesi mukaisesti.

Itse hyppäsin pois oravanpyörästä, koska sen hetkinen työni oli muuttunut omia arvojani vastaiseksi.

Omien arvojen tunnistaminen ei ole aina helppoa. Arvot voivat myös muuttua elämäntilanteiden muuttuessa.

Joskus tarvitaankin perusteellista pohdintaa ja aikaa, jotta pääsee omien arvojensa äärelle. Arvojen äärelle on kuitenkin mahdollista päästä, kun oikeasti pysähtyy ja uskaltaa kuunnella omaa sisimpäänsä.

Joillakin asioilla voi olla myös välinearvoa. Ne eivät itsessään ehkä ole tärkeitä, mutta niiden avulla voidaan saavuttaa merkityksellisiä asioita. Raha on esimerkiksi juuri tällainen.

Arvot tulevat sinulle konkreettisiksi toiminnan kautta. Välttämättä et kuitenkaan toteuta kaikkia arvojasi.

Mikäli omat arvosi ja toiminta ovat ristiriidassa keskenään, aiheuttaa se vaikeuksia toimimiselle. Jos omat arvot ovat osittain tai kokonaan tiedostamattomia, on niitä silloin taas hankalampi toteuttaa. Tällöin oma toiminta saattaa olla ristiriidassa niiden kanssa.

Arvojen pohtiminen aika ajoin on tärkeää. Tätä kautta voit lisätä omaa hyvinvointiasi ja kirkastaa elämäsi suuntaa.

Omaksut arvoja jo lapsuudessasi, omassa kasvatuksessasi. Omaksut niitä myös vuorovaikutuksessa toisten ihmisten kanssa sekä yhteiskunnan välityksellä. Jokainen meistä kuitenkin valitsee omat arvonsa itse.

Moni pohtii esimerkiksi aikuisuuden kynnyksellä, sopivatko kotoa saadut perhearvot itselle vai ovatko omat perhearvot jotakin ihan muuta. Arvot voivat siis muuttua elämän aikana.

Muutokset voivat lähteä liikkeelle niin arvoista itsestään kuin myös elämänmuutoksista. Kun arvosi muuttuvat, arvomaailmaasi ilmestyy uusia asioita. Samalla aiemmin tärkeänä pitämäsi asiat voivat poistua. Arvojen muutos pidemmällä aikavälillä muuttaa myös tapojasi ja tottumuksiasi.

Jos pidät esimerkiksi rahaa tärkeänä, saatat oman hyvinvointisi kustannuksella paiskia ympäripyöreitä päiviä. Tämä taas vaikuttaa hyvinvointiisi. Saatat nukkua huonosti ja stressaat kiireen keskellä. Ruokavaliosi voi olla mitä sattuu ja säännöllinen ruokarytmi voi olla vain kaukainen haave. Arvomuutoksen myötä saatat käyttää tulevaisuudessa juuri näihin asioihin enemmän huomiota. Saatat käyttää enemmän yhteistä aikaa myös läheisten kanssa, kuin aiemmin.

Kun lähdet tekemään muutoksia omaan elämääsi, ensimmäisenä tulee mieleen niitä asioita, jotka johtuvat huonoista elämäntavoista. Tällaisia ovat esimerkiksi ylipaino, kiire, stressi, sairaudet tai ylipäätään erilaiset ongelmat. Tärkeämpää on kuitenkin miettiä niitä syitä, jotka ovat aiheuttaneet nämä edellä mainitut ongelmat.

Itselläni esimerkiksi elimistöni kävi ylikierroksilla ennen oravanpyörästä hyppäämistä. En ehtinyt, eikä minulla ollut voimavaroja huolehtia omasta hyvinvoinnistani. Jatkuva kiire, stressi, huoli ja murhe äidin sairauden etenemisestä sekä omat haasteeni ruoan ympärillä olivat läsnä jokapäiväisessä elämässäni. En kokenut eläväni arvojeni mukaista elämää.

Kuulostaako loogiselta?

Kun lähtee tekemään muutoksia, unohtaa helposti ongelman ytimen ja yrittää parhaansa mukaan hoitaa seurauksia.

Itse elin oravanpyörässä vuosia. Vasta pysähtymällä miettimään oikeasti mikä on tärkeää, pääsin etenemään kohti omaa hyvinvointiani. Tämä pysähdys johti omaan irtisanoutumiseeni. Tämä orava halusi pois pyörästä, joka jatkaa pyörimistään entistä kovemmilla kierroksilla.

Yritin hoitaa omaa jojoiluani esimerkiksi erilaisilla kuureilla, pikadieeteillä ja kuntosalirääkillä. Ne johtivat elimistöni entistä kurjempaan tilaan ja kierre oli loputon. Sitä kesti myös aivan liian kauan.

Kun pysähdyin oikeasti miettimään millä asioilla voin vaikuttaa omaan hyvinvointiini ja sitä kautta myös lähipiirini hyvinvointiin, oli päätöksen tekeminen aika helppo. En kuitenkaan ensimmäisenä kehota sinua irtisanoutumaan työstäsi.

Mikäli sinulle herää ajatuksia tai tarvitset apua muutosmatkallasi, niin laita minulle viestiä tästä.

Iloa päivääsi toivottaen💚
Virpi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.